Tuesday, 5 March 2013

the proper way to deal with ur food




assalammualaikum everyone...ok bro n sis...now lets we talk about food...each of the human either the animal n plant need food to continue their life...i repeat to continue their life...so, we must set in our mind ,food 4 life, not life for food...lets we make this short...look below, i will show the the tips to handle food...dont make it control u...or else you will be this>>>>
carbohydrate
Nasi vs Gandum
(x yah ckp matsalleh)...sume tao kan sumber nie, dan malaysia sinonim dengan nasi,manakal negara barat gandum dll. Baiklah pernah x anda dgr orang berkata bahawa makan nasi tidak bagus,sebaliknya gandum yang terbaik.  Sedar x sedar mmg betul kenyataan itu..tau kenapa?..nasi putih adalah sumber karbohydrat yang bertapis di tahap yang maksimum...dimana sumber nutrient dan khasiatnya sudah susut hampir 60%.oleh sebab itulah, kita susah hendak kenyang walaupun sudah makan dengan kuatiti yang banyak.berbeza dengan gandum. ianya diproses dan ditapis hanya pada tahap yang rendah.oleh itu, kandungannya masih tinggi serat dan khasiat.hal ini membolehkan seseorng cepat kenyang dan menerima khasiat yang maksimum. sekarang anda tahukan kenapa fizikal orng Asia lebih kecil berbanding mereka yang diBarat?..oleh itu, kita perlulah bersederhana dalam mengambil nasi dan cuba sekali sekala menjadikan roti sebagai menu dlm hidangan..contohnya sarapan...tidak perlulah mengambil nasi, sebaliknya mengambil roti..seterusnya, pernah dengar gandum penuh?...huh cuba cari sumber makanan karbohydrate berlabel gandum penuh, contohnya beras perang dan roti wholemeal. Hal ini kerana, makanan nie tapisannya adalh lebih rendah dan membuat anda lebih kenyang 2X GANDA!!!
GULA
HUH!!...gula pun karbohydrat..kenapa?..x percaya?...ya, untuk pengetahuan anda, gula adalah sumber carbohydrate. karbohydrate terbahagi kepada 3,monosaccaride,disaccaride dan polysaccaride(rujukan bioscore mama one-ella).gandum dan nasi tergolong dlam kelas polysaccaride yang mana tahap kemanisannya adlah rendah. Manakala gula adlah pada kelas monosaccaride iaitu tahap kemanisan yang tinggi melampau.Untuk mendapatkannya, tahap penapisan adalah yang paling maksimum. seperti yang telah saya cakap, apa maksudnya ditapis tahap maksimum?..lupe la 2...maksudnya,khasiatnya juga akan berkurang seiring  dgn tahap penapisannya.jady, jika anda sering berdiet dgn mengurangkan kuantiti pengambilan nasi anda, tanpa menghiraukan tahap pengambilan gula anda, sorry to say, is nothing and waste.jady, saya harap, anda sedar tntng pengambilan gula setiap hari, untuk pengetahuan anda, gula sebanyak 4 sudu camca teh , sudah boleh menandingi nasi 1 pinggan penuh...renung2 kanlah.di bawah sini adalah senarai kandungan gula dalam beberapa minuman dan makanan..lets take a look.
  • Air karbonat A&W-8 camca teh gula
  • Air tin coca cola-7 camca teh gula
  • Air tinkickkappoo-8.3 camca teh gula
  • Air tin soya- 7.5 camca teh gula
  • Air tin Redbull- 9.1 camca teh gula
  • Sebotol air vitagen- 2.7camca teh gula
  • susu Pekat-57.3 camca teh gula
  • Sebotol air FnN Oren-12.1camca teh gula
  • Kordial syrup - 200 camca teh gula
  • milo tin besar -45 camca teh gula
  • Chocolate Cadbury-10.3 camca teh
Protein
Ayam vs Daging vs ikan
bahagian ini pula selalunya dikaitkan dengan lauk-pauk kebiasaanya.Misalnya ikan, daging dan ayam.
namun kita perlu tahu kadar dan jenis sumber protein yang kita makan.1 tips ringkas yang boleh digunakan untuk menentukan sumber protein yang terbaik adalah dengan melihat warna daging itu. warna putih adalah lebih baik daripada warna merah.Hal ini kerana, kandungan protein daging berwarna putih adalah lebih tinggi daripada warna merah.Oleh itu, kita dapat membuat kesimpulan bahawa daging adalah sumber protein yang kurang efektifnya berbanding dengan Ayam dan ikan. Selain itu, daging juga mengandungi jumlah lemak tepu yang banyak. hal ini akan meningkatkan paras lemak dalam badan sekaligus sudah namanya lemak tepu, menyukarkan proses pemecahannya.selain daripada daging, telur juga adalah dalam kategoty lemak tepu. kesimpulannya, kita hndaklah mengimbangkan jumlah pengambilan protein yang sesuai, lebihkan ikan dan ayam, kemudian kurangkan pengambilan daging.
LEMAK TEPU




LEMAK TIDAK TEPU



baiklah, anda sume dah tao untuk sumber makanan yang lain, seperti sayur- sayuran,buah-buahan dan lemak. sumber ini tidak mempunyai banyak pilihan, dimana hampir kebanyakkan daripada mempunyai kandungn dan serat yang sama.Misalnya kangkung dan sawi, kedua-duanya adalah, sama sayuran hijau.Cuma yang membezakannya adalah cara masak. Saya nasihatkan jika memasak sayur-sayuran janganlah terlalu lama kerana khasiat dan zatnya akan terurai dan musnah kerna suhu yang tinggi.masaklah dengan masa yang singkat dan air lebihannya jangan dibuang sebaliknya dihidangkan sekali.

Senaman VS Makanan
hal ini sudah saya bincangkan, namun tidaklah seberapa terperinci.Baiklah, punca berat badan naik sebenarnya adalah kerana jumlah kalori yang diambil lebih daripa jumlah kalori yang dibakar.Jumlah kalori yang diambil adalah jumlah makanan yang dimakan.manakala, Jumlah kalori yang dibakar adlah mengikut tahap keaktifan kita atau boleh wakilkan juga dengan tahap pergerakan badan. purata bagi remaja, kadar kalori yang diperlukan badan adalah 3000-3400(lelaki), 2200-2500(wanita).Jika jumlah kalori yang diambil lebih daripada tahap ini, lebihan kalori ini akan disimpan menjadi lemak dan akhirnya menyebabkan berat brtambah. Oleh sebab itulah, sekali lagy saya menegaskan,cara terbaik untuk kurangkan berta badan adlah dengan mengurangkan kadar makan atau pengambilan kalori. Senaman hanya dapat membantu sedikit sahaja dalam mengurangkan jumlah kalori. x percaya lihatlah dibawah ini.
next, saya akan tunjukkan senarai kalori dalam makanan.cubalah kira.pengurangan pengambilan kalori pada tahap yang ditetapkan akan menyebabkan berat badan menurun. jady, jika anda betul2 ingin turunkan berta badan, sila buat jadual pemakanan anda dan set untuk tidak lebih pada thap maksimum pengambilan kalori.
Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
 Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
 Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Kategori minuman
1.minuman berkabonat 1 tin 285g – 120 kal
2.minuman kotak 250g – 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan – 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan – 25 kal
5.aiskrim 2 skop- 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan – 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan – 90 kal
8.mentega 2 sudu teh – 75 kal
9.keju chedar 1 keping -58 kal

ok, that's the end for this post, hope u all keep in touch 4 my blog, cuz next post i will discuss about, the effective exercise.k gudbye

1 comment: